Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Kemence Galéria

hu
Archív
Kemence Galéria | E78 - Kemence Galéria

Összefonódó Világok - Art Brut

Jegytípusok

A megtekintés ingyenes.

A kiállítás Hétfő-Péntek 10.00-17.00 óra között - hétvégén és ünnepnapokon kizárólag az E78 programjai esetén tekinthető meg.

Archív

Összefonódó Világok - Art Brut

Jegyinfó

Kiállításmegnyitó: Október 19. 17.30 - A kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal beszélgetés: 17:45.

A kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal beszélgetés: 17:45-től.

A beszélgetés résztvevői:

 • Dr. Simon Mária - PTE-ÁOK egyetemi docens, klinikaigazgató-helyettes
 • Komáromi Erzsébet - művészetterapeuta
 • Dr. Zsin Bence DLA

Moderátor: Dr. Tóth Eszter művészettörténész

 

Az idei év első felében olyan vizuális művészeti neveléssel foglalkozó általános művészeti iskolákat és mutattunk be, akik magas szinten foglalkoznak kortárs vizuális nevelési irányzatokkal, és egyéb művészeti neveléssel. Nemcsak a tehetséggondozással foglalkozó művészeti iskolákat, alapítványokat, szeretettünk volna bemutatni, hanem olyan tudatos, művészetterápiás módszereket bemutató, azt alkalmazó projekteket is, amelyek egyedülállóak.

A Kemence Galéria soron következő kiállítása a pécsi Fogd a Kezem Alapítvány kivételes munkáját mutatja be, amely az önálló életvezetésben támogatást igénylő, intellektuális képességzavarral élő fiatalok fejlődési útját kíséri végig. Az Art Brut, vagyis a durva, nyers művészet Jean Dubuffet-nek köszönhetően lett ismert, és most az outsider art egyik izgalmas ága. A Fogd a Kezem Alapítvány a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával együttműködésben 2015 szeptemberétől, és minden azóta eltelt szemeszterben indít integrált művészeti szemináriumot. A Pécsi Tudományegyetem festészet és szobrászat szakos hallgatói és az alapítvány tehetséges vagy más okból inspirált értelmi sérült Fiataljai dolgoznak és alkotnak együtt 12-16 fős csoportban kéthetente a Művészeti Karon. A kiállítás az egymásra figyelés és az egymástól tanulás szellemében megélt alkotói jelenlét során készült képekből összeállított válogatás.

 

A kiállítás Hétfő-Péntek 10.00-17.00 óra között - hétvégén és ünnepnapokon kizárólag az E78 programjai esetén tekinthető meg.

 

Kemence Galériáról: A Zsolnay Negyedben található E78-épület 2010-ben, az Európai Kulturális Fővárosa-projekt részeként nyitotta meg kapuit. Az E78-hoz tartozó különleges, zárt udvar fesztiválok, koncertek, szabadtéri rendezvények kiváló helyszíne. Az épület a modern és a műemlék-gyárépületek illesztésével kialakított sokcélú kulturális tér. Az alsó szinten, a hajdani égetőkemence hasában létesített kiállítóhellyel, a Kemence Galériával egészült ki. Közvetlenül mellette található a korszerű hang- és fénytechnikával felszerelt koncertterem, amely nemcsak könnyűzenei programoknak, hanem színházi és más kulturális eseményeknek is otthont ad.

A Kemence Galéria 2013-tól rendszeresen fogad be és szervez önálló kiállításokat, vagy fesztiválokhoz, rendezvényekhez kapcsolódó tárlatokat, kísérőeseményeket minden korosztály számára. A Művészeti Kar közelsége ezt a szerepet nagyban elősegítette, egyre több kiállító a Művészeti Karos hallgatók közül kerül ki. A Zsolnay Negyed augusztusi családi fesztiválja, a Szamárfül Családi Fesztivál hozta magával a kifejezetten gyerekeknek és családoknak szóló profilt. A Kemence Galéria elsődlegesen ezt a két célközönséget – gyerekeket és fiatalokat – szem előtt tartva dolgozza ki éves kiállítás-koncepcióját. Az elmúlt években kifejezetten a PTE-MK hallgatóit célozta meg, akik közül többen is lehetőséget kaptak önállóan vagy csoportosan kiállítani. Az idei évben olyan intézményeket és projekteket mutatunk be, melyeknek fókuszában a vizualitás, a vizuális nevelés áll, vagy terapikusan a vizualitást és a képzőművészetet veszi alapul.

Az első félév kiállításai:

SZÍNEK, FORMÁK, FÉNYEK
Szent Mór Iskolaközpont - Képzőművészeti Tagozat

2023. március 8. – március 31.

 

LÁTOD, AMIT HALLOK?
A Pécsi Martyn Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola kiállítása

2023. április 14. – Május 7.

 

A FEJ, A SZÍV ÉS A KÉZ ISKOLÁJA

A pécsi Mandulafa Waldorf Alapfokú Művészeti Iskola kiállítása

2023. május 11. – június 4.

HelyszínKemence Galéria | E78 - Kemence Galéria

Leírás

A Kemence Galéria az E78 épületben található.

Hasonló programok

  Még több program

  Kapcsolódó galériák

  Kapcsolódó hírek

  Támogatók